| Hrvatski | English | Deutsch |   
Pogled na rijeku Vrbanju Dobro Došli
 
 
Župa Presnače

PRIJE RATA

Župa Presnače nalazi se u jugoistočnom predgrađu Banja Luke. Ova teritorija naseljavana je još od najranijih vremena. Prema dostupnim pisanim podatcima, prvi apostolski vikar u Bosni i Hercegovini, fra. Mate Delivić je 1737. godine izvještavao o stanju katolika i katoličke crkve u Bosni, i dostavio ga Sv. zboru za širenje u Rimu.
Također se navode naselja Debeljaci i Rebrovac u kojima je još tada, tj. 1737. godine, broj katoličkih obitelji bio 16 u Debeljacima i 13 u Rebrovcu. Broj stanovnika katoliče vjere je rastao kroz 19. stoljeće, sve do 1960. godine kada je porastao na 1489.

1971 godine Debeljačani i Presnačani su se odvojili od župe Pohoda Blažene Djevice Marije kojoj su uz neke gradske ulice pripadala naselja:
Bosanska Vrbanja, Čelinac, Debeljaci, Presnače i Rebrovac.

21. rujna (IX) 1972 godine župa Presnače je zvanično osnovana. Tadašnji banjalučki biskup msgr. Alfred Pichler povjerio je župu vlč. Filipu Lukendi, i dao mu zadatak da pronađe zgodno mjesto za sjedište nove župe za naselja Presnače, Debeljake, Čelinac, Rebrovac i Vrbanju. 29. listopada (X) 1972 godine svečenik je održao svoju prvu misu na groblju sv. Jakova u Debeljacima.

23. rujna (IX) 1979 godine započeta je gradnja crkve sv. Male Terezije, na koji je dan blagoslovljen kamen temeljac, a tri godine poslije (20. kolovoza [VIII] 1985 godine) proglašena je biskupijskim svetištem te svetice. Izbor sv. Male Terezije ("Saint Therese of Lisieux") za zaštitnicu župe pokazao se veoma sretnim jer ju je narod brzo prihvatio kao svoju. Za posvetu crkve uspjeli smo iz Lisieuxa, Francuske, dobiti jedan osobit znak, moći od njezina tijela, koji je čuvan u crkvi. Od tada su uvedeni "Terezijini dani".

Na područiju župe se nalaze također dva veoma stara groblja. U Debeljacima s kapelicom Svetog Jakova, apostola i u Rebrovcu, s kapelicom Svete Ane, od starine obljubljeno hodočasničko mjesto. Debeljačani i Presnačani su 80-ih godina i početkom 90-ih (prije rata) zajedno sa župnim uredom učestvovali svake godine na biskupskom takmičenju za Zlatnu Harfu.

Crkva Svete Male Terezije 1981 godine Župna kuća Sveta Mala Terezija

ZA VRIJEME RATA

Župna crkva i svetište sv. Male Terezije je 12. svibnja (V) 1995 godine miniranjem u potpunosti srušena, a župni stan opljačkan i spaljen. Župnik vlč. Filip Lukenda, rođen 1. svibnja 1943 godine u Barlovcima, i časna sestra Cecilija Pava Grgić, redovnica družbe Milosrdnih sestara sv. Vinka Paulskog, rođena 22. listopada 1952 godine u Dubravama blizu Teslića, bili su maltretirani, svezani i spaljeni u župnoj kući.
Vlč. Filip Lukenda Časna Cecilija Grgić
Vlč. Filip Lukenda S. Cecilija Grgić


Broj vjernika u župi je bio oko 1600, što je zabilježeno 1991. godine. Od početka rata do 30. 08. 1995 župu je napustilo 1310 vjernika. Ostalo je samo 90 osoba na svojim ognjištima u to vrijeme.

Crkva Svete Male Terezije 1996 godine Slike svečenika i časne sestre u srušenoj crkvi Ljudi u spaljenoj župnoj kući Stisni da vidiš veću sliku (1998 godine)

POSLIJE RATA

Zabilježeno 2003. godine, župa Presnače broji 250 vjernika, koji se bore za svoju budućnost, budućnost crkve i katoličke vjere, i ravnomjerna ljudska prava na ovim područijima. Novi svečenik, Zvonko Brezovski je održao prvi put misu 1999. godine na groblju sv. Jakova u Debeljacima. Crkva Svete Male Terezije je ponovo izgrađena, župna kuća obnovita, i toranj je u izgradnji. Visina tornja iznosit će 24 metra, koliko je naša mala Terezija imala godina prije smrti. Umrla je 30. rujna 1897. godine u Francuskoj. Njene riječi i dan danas imaju velika značenja da oprostimo onima koji su nam nanjeli zlo, ali zaboraviti nikada nemožemo, a niti nećemo: "I ako danas u ljubavi učinimo jedno djelo više nego smo učinili jučer - mi smo uistinu veliki ljudi. Bit ćemo uistinu sretni ljudi".

Statistika dokazuje da je 97% katoličkih i muslimanskih mještana sa banjalučkog distrikta pod silom moralo napustiti svoja ognjišta od početka rata. 1,310 Debeljačana i dan danas žive u inostranstvu, to jest 85%, 90 ih je ostalo za vrijeme rata, a samo 160 osoba se vratilo nazad u Debeljake i Presnače.

Novi svečenik Zvonko Brezovski Stisni da vidiš veću sliku (2003 godine nova crkva) Stisni da vidiš veću sliku (2003 godine nova crkva) Stisni da vidiš veću sliku (2003 godine kapela sv. Jakova)

Za sve ostale informacije molimo vas da se obratite na:

Rimokatolički župni ured Sv. Terezije od Djeteta Isusa
Ulica Tešana Podrugića 78
BiH- 78 211 Vrbanja

Telefon i telefaks: (051) 421 078
Web stranica: www.debeljaci.com/zupa_presnace
E-mail: zvonko@blic.net
Kontakt osoba: Svečenik Zvonko Brezovskihome povijest imenik razglednice